× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Preview: Šiesta „bitka o Hron“, súboj metropol východu


18.02.2022

Ako to už posledné mesiace býva zvykom, záver pracovného týždňa sa neodmysliteľne spája s ďalšou porciou extraligových zápasov. Dnes je na programe pätica napínavých duelov, ktoré dozaista potešia všetkých priaznivcov extraligového hokeja. Fanúšikovia zo stredného Slovenska sa dnes už dozaista tešia na ďalšie tohtosezónne pohronské derby, no o zaujímavé momenty nebude núdza ani na západe a východe krajiny.

Liptáci dnes pohostia „corgoňov“

Hokejisti spod Tatier sa dnes postavia proti veľmi silnému súperovi z Nitry. Doteraz oba tímy odohrali proti sebe tri dueli, z ktorých dokázali dvakrát zvíťaziť cenné body práve „corgoni“. Taktiež aj pohľad do tabuľky priebežného poradia nám indikuje značný výkonnostný rozdiel oboch mužstiev počas prebiehajúcej sezóny. Zatiaľ čo Nitra sa drží na priebežnom treťom mieste a má tak v podstate už štvrťfinále isté, Liptáci sa stále držia na poslednom mieste so stratou piatich bodov na jedenástych „býkov“. Vedeniu Liptovského Mikuláša sa však ku koncu prestupového obdobia podarilo uskutočniť ešte niekoľko zaujímavých zmien v kádri. Defenzívne rady rozšírili skúsený, niekdajší dvojnásobný extraligový šampión Juraj Cebák a Američan Brandon Fehd. Okrem defenzívy vystužili Liptáci aj svoje ofenzívne rady o dvadsaťsedemročného Rusa IIdara Shiksatdarova, ktorý má bohaté skúsenosti z KHL a Dalibora Ďuriša, ktorý prebiehajúcu sezónu pôsobil vo Zvolene. Nitre sa podarilo získať práva na obrancu Alexandra Shepeleva, ktorý prebiehajúcu sezónu pôsobil práve v Liptovskom Mikuláši. Hráč sa však k tímu môže pripojiť až po doriešení jeho víz z Ruska. Ako center prvej formácie Nitry sa už v predošlom zápase ukázal Lotyš Filips Buncis. „Corgoni“ dnes budú nastupovať s veľkou chuťou zvíťaziť, nakoľko svoj posledný zápas proti Michalovciam zvládli vyhrať veľmi tesne až v predĺžení. Na druhej strane Liptovský Mikuláš svoj posledný zápas vo Zvolene nezvládol, keď nestrelil ani jediný gól. Aj napriek tomu, že na Liptove sa už popálil nejeden favorit, predstava prekvapenia v dnešnom zápase je pomerne náročná.

„Rysy“ dnes zabojujú o cenné body na juhu krajiny

Spišiakom táto sezóna pomerne dobre vychádza. Na miestenku zaručujúcu play-off momentálne strácajú len o skóre. Naopak tím z juhu krajiny nemôže charakterizovať prebiehajúci ročník ako veľmi vydarený. Treba však podotknúť, že stále majú reálnu šancu postúpiť do osemfinále, keďže na desiatych „koňarov“ strácajú iba päť bodov. Z troch vzájomných zápasov sú však východniari tým mužstvom, ktoré si odnieslo plný možný počet bodov. Káder sa posilňoval aj na Spiši, keď v posledných dňoch sa „rysom“ podarilo doplniť zostavu o dvadsaťdvaročného švédskeho útočníka Tobiasa Åhströma, pre ktorého bude Slovensko prvým zahraničným pôsobiskom v kariére. Taktiež si po novom spišský dres bude obliekať aj mladý útočník Daniel V. Tkáč, ktorý prebiehajúci ročník pôsobil v zámorskej NAHL. Na trhu s hráčmi nezaváhali ani v Nových Zámkoch a svoje ofenzívne rady posilnili o ruského útočníka s mexickým pasom Kristiana Afanasyeva, ktorý naposledy pôsobil v českých Vítkoviciach. „Býci“ budú nastupovať na stretnutie po prehranom zápase proti Popradu dozaista hladní po víťazstve. Naopak „rysy“ dnes o malú chvíľu vykorčuľujú na ľad vo veľmi dobrej nálade po parádnej výhre proti bratislavskému celku. Nuž, patrilo by sa skonštatovať, že nás dnes v Nových Zámkoch s istotou čaká veľmi atraktívny zápas, ktorý dozaista poteší priaznivcov oboch extraligových celkov.

Banská Bystrica sa stane dejiskom šiestej „bitky o Hron“

Dnes nás pod Urpínom čaká dozaista jeden z najatraktívnejších zápasov dňa. O pár hodín sa totiž proti sebe postavia odvekí rivali od rieky Hron. Zatiaľ čo „rytieri“ dnes budú nastupovať z pozície priebežného lídra, „barani“ na ôsmej pozícií stále držia nádeje na umiestnenie sa v prvej šestke. Dozaista veľkým ťahákom na dnešnom zápase bude aj premiéra Lukáša Paukovčeka, ktorého Bystričania vymenili za Adama Žiaka. Veľmi výraznou posilou pre domácich je jednoznačne aj mladý útočník z Bratislavy Jakub Urbánek, ktorému sa už počas premiéry proti Košiciam podarilo otvoriť si svoje strelecké konto. Zo zdravotných  dôvodov stále v tíme „baranov“ neuvidíme dvadsaťsedemročného útočníka Alexa Výhonského. Podobne aj hostia sú stále oslabení o dvojicu Samuel Bracík a Václav Stupka, ktorí sú dlhodobo vedení na listine zranených hráčov. Oba tímy však dnes budú naskakovať na ľad vo víťaznej nálade. Zatiaľ čo domácim sa podarilo bodovať proti silným „oceliarom“, hostia si hravo poradili s najslabším tímom tabuľky. Už o pár momentov tak budeme svedkami šiesteho pohronského derby, ktoré už dva roky patrí Zvolenu. Preto sa dnes nechajme prekvapiť, či sa podarí hráčom spod Pustého hradu rozšíriť si šnúru víťazstiev nad svojim najväčším rivalom o ďalší zápas.

„Vojaci“ dnes zamieria pod Tatry

V našom dnešnom druhom dueli pod Tatrami uvidíme aktérov, ktorí sa proti sebe postavia už po štvrtýkrát v sezóne. Zaujímavosťou je, že hoci deviata Dukla stráca na šiestych „kamzíkov“  sedem bodov, všetky doterajšie vzájomné zápasy presvedčivo vyhrala. Dnes budú navyše „ vojaci“ nastupovať aj vo výbornej nálade po poslednej výhre na úkor Prešova. Podobne aj „kamzíci“ sa vo svojom poslednom stretnutí bodovo obohatili na úkor novozámockých „býkov“. Otázne je, či dnes uvidíme premiéru dvadsaťdvaročného obrancu  Adama Žiaka v drese trenčianskej Dukly nakoľko v tomto kalendárnom roku ešte nehral pre zranenie. Obe mužstvá dnes budú nastupovať s veľmi vyrovnanými šancami, takže predpokladáme, že aj v druhom dnešnom zápase pod Tatrami budeme svedkami množstva napínavých hokejových momentov.

Súboj metropol východného Slovenska

O 18-tej hodine čaká fanúšikov na východe krajiny dozaista veľmi zaujímavé derby, v ktorom sa proti sebe postavia „oceliari“ a „koňare“. Oba tímy budú dnes nastupovať s výraznou chuťou bodovať nakoľko svoje posledné zápasy nezvládli. Košičania stratili duel v Banskej Bystrici, ktorá im počas šesťdesiatich minút dovolila zaznamenať iba jeden presný zásah.  Naopak Šarišania odohrali proti Trenčanom veľmi vyrovnaný zápas, v ktorom však inkasovali v závere stretnutia. Z pohľadu vzájomných zápasov si lepšie skóre odnášajú Košice, ktoré vyhrali tri stretnutia z piatich. Dnes sa navyše budú môcť hostia spoľahnúť aj na svojho nového legionára v defenzívnych radoch Alexeia Volgina pochádzajúceho z Ruska, ktorý sa môže pýšiť bohatými skúsenosťami z KHL. Naopak hostia sa s veľkou pravdepodobnosťou nebudú môcť spoľahnúť na Alberta Michnáča, ktorý zo zdravotných dôvodov nenastúpil ani na posledný zápas proti Dukle Trenčín. Hoci extraligový nováčik momentálne nezažíva veľmi dobré obdobie, nemožno mu uprieť nesmiernu snahu, ktorú na ľade v zápasoch necháva. O motiváciu domácich zvíťaziť a získať dôležité body je teda postarané a my sa tak môžeme tešiť na napínavý duel. 

 

autor: Sara Hrabinská | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY